Dvd en lespakket 'De Slag om Leuven'

'De Slag om Leuven' gaat over de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vraag het lespakket bij de docu en ga aan de hand van speciaal ontworpen leskaarten en geselecteerde fragmenten aan de slag met je klas .

  • Wat: Dvd en lespakket
  • Voor wie:
    • 3de graad lager onderwijs
    • 3de graad secundair onderwijs
  • Prijs: Gratis

Inhoud

Dvd

De film vertelt het verhaal van WO II vanuit Leuvens perspectief en verweeft het verhaal van de stad met gebeurtenissen op (inter)nationaal niveau en laat zo alle relevante thema’s aan bod komen: geopolitieke en militaire strategie, oorlogsschade, hongersnood, totalitarisme, repressie, collaboratie en verzet, Jodenvervolging, vluchtelingen, bevrijding. De film is volledig opgebouwd uit archiefbeelden uit binnen- en buitenland. Een voice-over, door zanger Daan, zorgt voor de nodige duiding bij de beelden.

Digitale lespakketten

De lespakketten bestaan uit 6 leskaarten. Aan de hand van deze leskaarten kan je zelf kiezen met welke thema's je leerlingen aan de slag gaan: De slag om Leuven, vluchtelingen, vernieling van erfgoed, leven in de stad, verzet en de bevrijding.

Derde graad lager onderwijs

Leerlingen uit het lager onderwijs verwerken de thema's uit de film op een actieve en creatieve manier. Ze leren het oorlogsverleden uit hun omgeving in kaart brengen en trachten zich in te leven in de situatie in Leuven tijdens WO II.

Derde graad secundair onderwijs

Voor het secundair onderwijs ligt de nadruk op kritisch en historisch denken. Aan de hand van de leskaarten gaan je leerlingen dieper in op thema's als: vluchtelingen, vernieling van erfgoed, het leven tijdens de oorlog, 75 jaar geleden en vandaag. Ze leren ook kritisch kijken naar het medium film.

Interesse?

  • De dvd met de documentaire is beschikbaar:
  • Het lespakket kan je downloaden:

Extra materiaal

Stadswandeling

Ontdek de sporen van WOII in Leuven (bv. belangrijke locaties, zichtbare schade, herdenkingsmonumenten …) tijdens een stadswandeling met je klas. Je kan kiezen tussen 4 voorgestelde routes of zelf een route samenstellen.

De stadswandeling kan je opslaan op je smartphone via de website van de documentaire

Beeldmateriaal

Vergelijk het Leuven van vandaag met de stad tijdens de oorlogsjaren aan de hand van foto's van toen en nu.

De foto's kan je bekijken op de website van de documentaire.

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 22 89

Mail ons

erfgoedcel@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.