Meer info over de sessies tijdens het forum Welbevinden op school

Deel 1: van 10:30 tot 11:10 uur

Alba: Hoe kunnen we als leerkracht bijdragen aan het welbevinden van jongeren? Een toegepaste opleiding voor leerkrachten.

Leerkrachten die dagelijks in contact staan met leerlingen dragen rechtstreeks bij aan het welzijn van leerlingen. Vanuit de systemische kijk, weten we dat je eigen welbevinden sterk wordt bepaald door jouw omgeving en de mensen rond je.

Hoe kan je als leerkracht voor jezelf zorgen? Hoe bewaak je je eigen grenzen? Hoe ga je op een positieve manier in dialoog en interactie met je leerlingen, de ouders en collega’s? In deze workshop laten we je proeven hoe we (Alba vzw) leerkrachten versterken via een kortdurende vorming. Een leerkracht van Heilig Hart Heverlee zal mee getuigen over de opleiding en hoe deze verder wordt geïmplementeerd in de school.

Maximumaantal deelnemers: 20
Locatie: Loge

Arktos: : Ondersteunende Arktos "ballonnen" van verbinding en preventie

In deze workshop nemen we jullie op een ervaringsgerichte manier mee in ons verhaal en hopen jullie zo te prikkelen. In deze workshop laten we samen ballonnen op over wat ons aanbod kan beteken voor jullie school. Zo ontdekken we, letterlijk én figuurlijk, hoe ondersteunend onze samenwerking op vlak van welzijn op school kan zijn.

We reiken jullie een aantal thema’s/kaders/begrippen aan uit ons aanbod. We eindigen met concrete suggesties naar ondersteuning toe. Voorbeelden hiervan zijn opleidingen voor leerkrachten (bv; Linto en verbindend werken), vormingen voor leerlingen (bv; verbindende klasdagen) en procesbegeleiding van het schoolbeleid rond de thema’s verbinding en preventie.

Maximumaantal deelnemers: 20
Locatie: Café Van De Velde

DOCA: Een straffeloze school? Da’s pas straf! LSCI in een schoolse context

Wat doe je als een leerling je beledigt of fysieke agressie gebruikt op school en dit meer en meer verlammend werkt bij het team? Durf je als school te kiezen voor een straffe(loze), herstelgerichte, afgestemde aanpak van grensoverschrijdend gedrag? De verbale interventiemethodiek LSCI (Life Space Crisis Intervention) biedt je hier de nodige handvatten voor. LSCI is een methodiek om kinderen en jongeren tijdens of na een crisis op te vangen en deze als leerkans te grijpen. We nemen je mee doorheen een combinatie van theoretische kaders en de praktijkervaringen binnen onze schoolmuren.

Maximumaantal deelnemers: 30
Locatie: Atelier

Vlaamse Scholierenkoepel: Maak werk van een sterk welbevinden(beleid)!

Een downloadbaar lessenpakket ‘Welbevindinges’, een inspraaktraject rond welbevinden, het peer supportproject ‘De Conflixers’… De Vlaamse Scholierenkoepel neemt je graag mee in het aanbod en geeft je alvast wat praktische tools mee om snel aan de slag te kunnen!

Maximumaantal deelnemers: 30
Locatie: Auditorium

Deel 2: van 11:30 tot 12:10 uur

Resilient People (ACHT): Conflicthantering en herstel bij jongeren, de implementatie van werkzame elementen als LSCI, Rots en Water en Nieuwe Autoriteit op school

ACHT staat voor 'Agressie Conflict Hantering en Training'. Ze begeleidt leerlingen, organiseert opleidingen en biedt coaching en ondersteuning aan voor hulpverleners, begeleiders, leerkrachten en leerlingbegeleiders. Voor deze workshop ligt de focus op de implementatie van LSCI op school.

Maximumaantal deelnemers: 20
Locatie: Loge

Arktos: Ondersteunende Arktos "ballonnen" van verbinding en preventie

In deze workshop nemen we jullie op een ervaringsgerichte manier mee in ons verhaal en hopen jullie zo te prikkelen. Gedurende 45 minuten laten we samen ballonnen op over wat ons aanbod kan beteken voor jullie school. Zo ontdekken we, letterlijk én figuurlijk, hoe ondersteunend onze samenwerking op vlak van welzijn op school kan zijn.

We reiken jullie een aantal thema’s/kaders/begrippen aan uit ons aanbod. We eindigen met concrete suggesties naar ondersteuning toe. Voorbeelden hiervan zijn opleidingen voor leerkrachten (bv. Linto en verbindend werken), vormingen voor leerlingen (bv. verbindende klasdagen) en procesbegeleiding van het schoolbeleid rond de thema’s verbinding en preventie.

Maximumaantal deelnemers 20
Locatie: Café Van De Velde

Studio Connect, Leen Tyrions: Initiatie workshop relaxatie in de klas

In 2 mini-workshop ontdek je tools om jezelf en jouw leerlingen tot rust te brengen. Door deze tools creëer je (innerlijke) rust, zelfzekerheid en luister je naar je eigen lichaam.

De kracht van ademhaling (11:30 - 11:50)

Bewust ademen is één van de krachtigste en meest effectieve manieren om dagelijkse stress te doen dalen en je gezondheid positief te beïnvloeden.

Deze fantastische tool heb je altijd bij de hand. Ontdek hoe je ermee aan de slag gaat.

Stoelyoga (11:55 - 12:10)

Je hebt geen yogamat of fancy legging nodig om aan yoga te doen. Het kan ook gewoon op je stoel, in je jeansbroek. Ontdek het effect van enkele eenvoudige houdingen op je lichaam én je geest.

Keuze tussen twee tijdstippen:

  • 11:30 – 11:50 uur
  • 11:55 – 12:10 uur
Maximumaantal deelnemers: 20
Locatie: Auditorium

Koinoor: Hoe coach ik als leerkracht mijn leerlingen?

In deze workshop nemen we jou mee in de coaching van leerlingen. Hoe starten we hiermee? Wat doen we met de jongeren tijdens een coaching? Wat zijn de kaders die we gebruiken en welke vragen stellen we? Samen ontdekken we wat dit inhoud en kan betekenen voor jou.

Maximumaantal deelnemers: 20
Locatie: Atelier
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.