Hulp bij opzetten cultuursensitief taal- en zorgbeleid
Hoe bevorder je als schoolteam de schoolse trajecten van jonge nieuwkomers? Hoe werk je op school rond taalverwerving, welbevinden en schoolse integratie? Vraag een professionaliseringstraject op maat aan voor je schoolteam bij het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) en PraxisP van KU Leuven.
Inhoud
Tijdens dit traject rollen we samen met je schoolteam een trauma- en cultuursensitief taal- en zorgbeleid uit voor je school, met de focus op:
- Taalverwerving
- Culturele identiteit
- Psychsociaal welbevinden op school
Hoe werkt de begeleiding?
Een traject doorloopt verschillende modules. De concrete invulling bepalen we in overleg met de school. Ook scholen die al een professionaliseringstraject hebben gelopen rond taalbeleid kunnen een vervolgtraject aanvragen.
Vaste modules
- Verkennend gesprek met zelfgekozen kernteam van schoolmedewerkers (1,5 uur)
- Pedagogische studiedag voor voltallig schoolteam rond effectieve taalpraktijken voor meertalige leerlingen op school en/of rond gedwongen vlucht en kindontwikkeling (3 uur)
- Ondersteuning kernteam door CTO tijdens 1 of 2 contactmomenten (2 tot 4 uur)
Keuzemodules
- Observatiedag (4 uur)
Voor het eerste verkennend gesprek komt de ondersteuner langs in de school om het team en de schoolwerking te leren kennen. - Personeelsvergadering (2 uur)
We reflecteren met het team op het kader besproken op de pedagogische studiedag. - Verdiepende pedagogische studiedag (3 uur)
- Online overlegmoment (2 uur)
De ondersteuner verkent samen met het kernteam hoe leraren kunnen experimenteren met de aangeleerde praktijken en levert materiaal aan. - Coaching door externe begeleider (1 schooldag)
Een externe begeleider coacht 4 leerkrachten. - Consultatiedag (1 schooldag)
De ondersteuner is aanwezig op school om vragen te beantwoorden van het schoolteam.
Hoe aanvragen?
De aanvragen voor 2025 zijn afgesloten. Je kan wel nog een traject aanvragen of een lopend traject verlengen. We bekijken in onderling overleg wanneer een traject kan opstarten.
Wat gebeurt er na je aanvraag?
Het Centrum voor Taal en Onderwijs van KU Leuven neemt in november contact met je op om te laten weten of je een traject kan opstarten.
Steun van de stad
Leuvense scholen kunnen het traject gratis volgen. Het budget is beperkt dus schrijf je snel in.
De toenemende diversiteit en meertaligheid in Leuvense scholen plaatst schoolteams voor uitdagingen. Omwille van de specifieke behoeften en noden van deze groep kinderen in een kwetsbare situatie is er nood aan ondersteuning en professionalisering. Dankzij de steun van de stad kunnen schoolteams met dit traject beroep doen op de expertise van het Centrum voor Taal en Onderwijs (CTO) en PraxisP van KU Leuven.
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.