"Een gezonde, vegetarische en vooral lekkere maaltijd voor elke leerling"

Van een fruitabonnement tot een soepcafé. Heel wat Leuvense scholen bieden al gezond eten aan hun leerlingen aan. Scholengroep SMD-L ging nog een stapje verder. Elke leerling in de basisscholen Sancta Maria, Sint-Jan en Mater Dei kan er sinds dit schooljaar elke dag een warme maaltijd eten, gezond, lokaal én vegetarisch. Om de gezonde eetcultuur op school nog te versterken, doet SMD-L inspiratie op in binnen- en buitenland.

6 mei 2024

Waarom vinden jullie het belangrijk om warme maaltijden op school aan te bieden?

Jan Leenaerts, coördinerend directeur van scholengroep SMD-L: ‘We geloven dat elk kind recht heeft op minstens één warme en evenwichtige maaltijd per dag. Want een goedgevulde maag draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere levensstijl. We boden al langer warme maaltijden aan in onze school, maar we zijn op zoek gegaan naar een gezondere en duurzamere oplossing met de steun van de stad en Rikolto. Die vonden we bij een nieuwe cateraar: vzw Foodatelier César.’

‘Met deze cateraar kiezen we voor duurzame en zo veel mogelijk lokale producten waarmee we vooral lekkere gerechten willen serveren. We hebben samen gekozen voor een echte wereldkeuken: van Belgische klassiekers in een vegetarisch jasje en pasta’s tot tajines, curry’s en Thaise noedelschotels. De maaltijden worden trouwens geleverd met de bakfiets, want ook daarin willen we duurzaam zijn.’

We werken met een sociaal tarief, zodat elke leerling toegang heeft tot goed eten

Hoe heeft de stad jullie geholpen om dit te realiseren?

Jan Leenaerts: ‘De stad en Rikolto zitten sinds het prille begin mee aan tafel om dit pilootproject mogelijk te maken. Zij beschikken over heel wat kennis en ervaring over gezonde voeding op school. We kunnen bij hen terecht voor vragen en advies en ze begeleiden ons in het hele traject. We kregen ook de nodige financiële steun van de stad.’

Waarom is dat duurzame aspect zo belangrijk?

Jan Leenaerts: ‘Het is een hele ommezwaai, maar we vinden dat we als scholen een voorbeeldfunctie hebben om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dan helpt het om minder vlees te eten en zoveel mogelijk met lokale, seizoensgebonden ingrediënten te werken. Zo zijn onze maaltijden, die volledig vegetarisch zijn, ook toegankelijker voor leerlingen met diverse achtergronden.’

‘​Belangrijk is dat de maaltijden ook voor alle leerlingen betaalbaar zijn. Daarom werken we met een sociaal tarief, zodat elke leerling toegang heeft tot goed eten.’

Naast de maaltijden zelf zetten jullie ook in op ‘samen leren over gezonde voeding’. Hoe pakken jullie dat aan?

Veerle Costermans, biojuf in de Sint-Jansschool: ‘In onze school hebben we een bioklas waar onze leerlingen volop buiten kunnen leren. Daar maken ze ook kennis met lokale groenten en fruit. Zo leren we hen koken met groentjes uit onze moestuin. We betrekken onze leerlingen ook zoveel mogelijk bij de warme maaltijden. Zo hebben ze een kookworkshop gevolgd bij Foodatelier César zodat ze konden aangeven wat ze wel en niet lekker vinden.’

Ontwikkel een sterke visie op voeding in je school en betrek leerlingen en ouders

Om de gezonde eetcultuur op school nog te versterken, trok je onlangs naar enkele scholen in de Zweedse stad Umeå voor inspiratie. Wat neem je van je bezoek mee naar Leuven?

Veerle Costermans: ‘Sint-Jan is een van de 5 Leuvense SchoolFood4Change-scholen. Dankzij het engagement van de stad in dit Europese project krijgen wij de unieke kans om met 14 andere Europese steden ervaringen uit te wisselen over gezonde voeding op school. Zweden is het schoolvoorbeeld bij uitstek, want daar serveren alle scholen al decennialang gratis warme maaltijden. Ik neem dan ook veel tips mee naar huis. Zo zag ik proeflepels in de schotels, nieuwe leerlingen die een dag meedraaien in de keuken, en ook het belang van leraren die mee eten met de leerlingen. Ook een gezellige refter doet veel om alle leerlingen mee aan boord te krijgen.’

‘Leerlingen zelf laten opscheppen zorgt er dan weer voor dat ze bewust worden van hoeveel ze eten. In een van de scholen die we bezochten, wegen de leerlingen hun afval en worden ze uitgedaagd om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Allemaal kleine ingrepen die de maaltijd leuk maken voor kinderen, en waar ik graag aan wil werken in onze school.’

Wat zijn jullie tips voor andere scholen die werk willen maken van een gezonde eetcultuur?

Jan Leenaerts: ‘De eerste stap is het ontwikkelen van een sterke visie op voeding samen met het hele schoolteam. Daarnaast is de betrokkenheid van leerlingen en ouders cruciaal. Bij sommige leerlingen zijn al die nieuwe smaken en texturen nog wat wennen. Het is heel belangrijk om naar hen te luisteren en de drempels weg te werken. We bekijken nu samen met de scholen en de cateraar hoe we leerlingen én ouders structureler bij de maaltijden kunnen betrekken door bijvoorbeeld educatieve workshops te organiseren.

'Ook in onze secundaire school blijven we niet bij de pakken zitten. Daar gaan we volgend schooljaar ook van start met warme, duurzame maaltijden.’

Heb je een vraag?

Contacteer ons, we helpen je graag verder.

Bel ons

016 27 23 98

Mail ons

school2030@leuven.be
Je krijgt zo snel mogelijk een antwoord.
Iets fout of onduidelijk op deze pagina? Meld het ons.