Waarom vinden jullie het als school belangrijk om bij te dragen aan een klimaatneutraal Leuven?
Directeur Stephanie Claerhout: “Op school stomen we de volgende generatie klaar voor de toekomst. Zorg dragen voor het klimaat is een belangrijke pijler van die toekomst. Daarom hebben we ons geëngageerd binnen School 2030 om te werken aan die bewustmaking in heel onze schoolwerking, van de lessen en de wekelijkse verse soep tot het afvalbeheer en onze mobiliteitsaanpak.”
Welke acties ondernemen jullie vandaag om de school klimaatneutraal te maken?
“Dat uit zich zowel in kleine als grote ingrepen. We hebben net een nieuwbouw gerealiseerd waarbij duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt was. Zo maken we gebruik van hernieuwbare energie met warmtepompen en zijn onze daken binnenkort bedekt met zonnepanelen. Met de steun van de stad hebben we ook onze speelplaats onthard en een buitenleerplek ingericht. De meeste constructies in onze tuin zijn gebouwd met gerecupereerde materialen van de Leuvense materialenbank Atelier Circuler. Ook tijdens de verbouwingen hadden we oog voor duurzaamheid. Onze tijdelijke klaslokalen waren ondergebracht in Maggie Shelters in plaats van containers. Dat zijn tentachtige circulaire constructies ontwikkeld door het Leuvense architectenbureau DMOA waarvan al het materiaal wordt hergebruikt. Onze tenten krijgen nu een tweede leven in het Zuiden.”
“Maar zo ambitieus hoeft het niet altijd te zijn. Onze klimaataanpak zit ook in de kleine dingen. We zoeken naar zoveel mogelijk manieren om kinderen bewust te maken van de mogelijkheden om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Zo kijken we streng toe op correct sorteren en mogen leerlingen alleen drinkbussen mee naar school nemen. Eén keer per week bereidt 1 klas gratis verse soep voor de hele school met behulp van ouders. Dat doen ze met lokale groenten, indien mogelijk uit open veld. Bij evenementen zoals het schoolfeest gebruiken we geen wegwerpmateriaal, maar hebben we geïnvesteerd in duurzame materialen of vragen we ouders om hun eigen bord en bestek mee te nemen. En zo zijn er nog tal van voorbeelden.”

Hoe verwerken jullie het klimaatthema in de lessen?
“Ons 5e leerjaar is lid van de Klimaatbende, waarbij ze met allerhande lesmateriaal en workshops een heel schooljaar rond het thema aan de slag gaan. We nemen ook al voor het tweede schooljaar op rij deel aan de scholenwedstrijd ElektroHelden, waarbij we zoveel mogelijk oude elektro inzamelen dat wordt gerecycleerd door Recupel. Het klimaat komt zoals in alle scholen ook geregeld aan bod in lesthema’s rond milieu, water, voeding… Het klimaatthema zit op die manier verweven in alles wat we doen op school.”

Jullie zetten sterk in op buiten leren. Hoe doen jullie dat?
Onderzoek toont aan dat buiten leren tal van positieve effecten heeft op kinderen: het stimuleert de creativiteit, het concentratieniveau, het welzijn, de gezondheid en ga zo maar door. Om daar voluit op te kunnen inzetten op school hebben we met de steun van de stad onze buitenleerplek ingericht. Een deel van de speelplaats hebben we omgevormd tot Buitennest met een moestuin, modderkeuken, bouwhoek, bijenhotel … Eén Maggie Shelter is na de verbouwing blijven staan en doet nu dienst als buitenklas. Daar kan de leerkracht instructie geven, waarna de leerlingen de tuin in trekken om de theorie om te zetten in de praktijk.”
“Het blijft niet bij onze eigen tuin. Abdij van Park beschouwen we als onze voortuin. Onze kinderen gaan er vaak spelen, bloemen plukken of brood bakken bij de boer. Ook de stad is vlakbij met zijn talrijke leerkansen. Als we eropuit trekken doen we dat zoveel mogelijk met de fiets. We leren onze kinderen al op jonge leeftijd in groep fietsen, door bijvoorbeeld vanaf de 3de kleuterklas naar het verkeerspark in Heverlee te trekken. We hebben ook een Strap-pad aangelegd op de speelplaats dat na de schooluren open staat voor de buurt. Zo kunnen de jongste kinderen toch leren fietsen zonder zich op de drukke Geldenaaksebaan te moeten begeven.”

Hoe betrekken jullie het schoolteam en de ouders bij het klimaatbeleid?
“Veel initiatieven komen van onderuit, vanuit het schoolteam. Verder nemen we elke nieuwe leerkracht van bij de start mee in onze duurzaamheidsaanpak door ze vormingen aan te bieden rond het thema. We wijden ook pedagogische studiedagen aan het thema. Zo gaan we in mei met ons team naar de inspiratiedag Outdoor Learning in Overijse. Voor onze buitenleerplek hebben we inspiratie opgedaan in binnen- en buitenland, van Ijsland en Tsjechië tot in de nestelbossen in eigen land. Er zit veel expertise bij verschillende organisaties en die willen we ook binnenbrengen in onze school. Op termijn is het trouwens de bedoeling om onze buitenleerplek open te stellen voor andere scholen.”
“Wat onze ouders betreft trekken we hier een publiek aan dat zelf al begaan is met het klimaat. Zo hebben de bakfietsen hier al lang de plek ingenomen van de auto’s. We hebben een actieve ouderraad die het klimaatthema ook mee hoog op de agenda houdt.”

Wat zijn je tips voor andere scholen die (meer) willen werken aan een klimaatneutraal Leuven?
“Zoek het vooral in de kleine dingen, want daar kan de impact al groots zijn. En bewaak daarbij de draagkracht van je team. Er is veel interessant aanbod voor scholen rond dit thema. Kies wat voor jouw school relevant en haalbaar is. Niet iedereen heeft een grote tuin waar je een buitenklas kan inrichten, maar er liggen overal kansen om je ecologische voetafdruk te verkleinen, op school maar ook bij je leerlingen en leerkrachten thuis.”
Vraag subsidie aan
Heb je een vraag?
Contacteer ons, we helpen je graag verder.